Lagerautomater - Integration eller inte?

SoftwareLagerautomater - Integration eller inte?För några år sedan hanterades alla lagerautomater manuellt. Utvecklingen har sedan gjort att när en kund nu köper en produkt i en webbutik, så vet lagerautomaten redan vilken produkt kunden har köpt och är klar till att leverera.

Men vilka alternativ finns det för att integrera lagerautomater?


Papper och penna
Det säger sig självt att en fristående lagerautomat inte är integrerad till någonting. Man håller koll själv på vilka varor man har lagt var, och ber automaten att köra fram det hyllplanet man frågar efter. Vanligtvis klistrar man en lapp på automatens framsida där det står att brickorna ligger på hyllplan nummer 1, bultar på hyllplan nummer 2 och så vidare. Detta har länge varit det typiska sättet att använda lagerautomater på.


Stand Alone
Utvecklingen har sedan dess gjort att maskinstyrningen idag är så kraftfull att det kan finnas en inbyggd databas som håller reda på var varorna finns i automaten. Lagerautomaten är fortfarande inte integrerad till någonting, men du behöver inte komma ihåg var du har lagt en vara, och man kan välja att lagra enligt FIFO-principen om man så önskar.


Plockprogramvara
Små och medelstora företag har som oftast allt  för många plockningar för att det ska vara rimligt att stå och knappa in varunummer varje gång man ska plocka. Detta har de redan gjort i orderbekräftelsen. Här har man en möjlighet att installera en plockprogramvara - Power Pick Global – som tar emot order från affärssystemet (C5, Navision, Axapta, SAP m.m.).
Fördelen med en plockprogramvara är att den alltid är ett steg före. Den vet vilka artiklar som ska plockas och den kan samla order i en batch, så att man plockar flera order samtidigt. Plockhastigheten ökas betydligt, särskilt om man har mer än en automat. Så en lagerautomat hämtar hyllplan samtidigt som man plockar från den andra lagerautomaten.
Många kan uppnå plockhastigheter i storleksordningen 150 till 250 plock per timme, om man har 3-4 eller flera lagerautomater i samma zon. Om din lagerautomat är en paternoster, kan du enkelt kunna uppnå över 300 plock per timme med en plockprogramvara.
Det finns också möjlighet för att få löpande räkning med en plockprogramvara. Logiken är att varorna ska räknas när det är som lättast att räkna dem. Det är ett slöseri med tid att stå och räkna en låda med 486 brickor i. Det går mycket snabbare om vi räknar när det bara finns 5 kvar. Programvaran kontrollerar att varorna räknas kontinuerligt.


Primära fördelar med plockprogramvaran:
• Plockeffektiviteten ökar betydligt
• Mindre plockfel
• Löpande räkning
• Mindre svinn
• Förbättrad saldosäkerhet


Om du har en WMS ...
Då har du redan koll på var dina varor befinner sig på lagret. I denna situation är lösningen att integrera med hjälp av en MIF - en Maskin InterFace som gör att WMS kan styra lagerautomaterna direkt. All administration sker i WMS.


Har du SAP?
Till dig som har SAP levererar Kardex i samarbete med SAP en applikation till SAP, enligt SAP standard, vilket gör att SAP kan styra lagerautomater från Kardex direkt. Fördelen är att all administration sker i SAP.
För användare är detta en fördel, eftersom man jobbar med kända SAP-skärmbilder i sin plockprocess.

 
OK